Uncategorized

Höns i Skåne

Vi skaffar nya kompisar i vår trädgård!

Drömmer du också om egna höns? Det gjorde jag och nu ska den drömmen förverkligas. Allt fler ser fördelarna med egna höns. För det första är äggen från frigående höns mycket godare, de är betydligt mer smakrika. För det andra kommer hönsens gödsel att göra underverk i trädgården och därmed bidra till vår grad av självhushållning på fler än ett sätt. Vi blir dessutom av med våra matrester och kan avbeställa komposttunnan.

En höna
Inte vår höna

Vi har bestämt oss för höns av lantras. Det blir Kindahöns. De är vackra, lugna och mycket trevliga. Hönor är sociala och kommer att gå lösa i vår trädgård. Förhoppningsvis blir det en del ägg. Jag hoppas att vi blir självförsörjande på ägg, åtminstone under sommaren.

Visste du att ägg är en fullvärdig proteinkälla? De innehåller alla de essentiella aminosyrorna. Ur hälsoaspekt är detta mycket viktigt. Protein är den viktigaste byggstenen i vår kropp. En kost som innefattar ägg är riktigt bra för hälsan. Det är även riktigt bra när man tränar hårt. Miljöpåverkan av äggproduktion är dessutom mindre än miljöpåverkan från produktion av kött. Bra va?!

För att inte tala om hönsens inverkan på välmående ur andra aspekter så som den frid det skänker att se och höra dem picka i trädgården. Hönor är verkligen mysiga och lättsamma. Nu återstår bara att förbereda för våra nya familjemedlemmar. Vi ska bygga hönshus, köpa värmelampa och foder. Sen är det bara att flytta in. Vi kan knappt vänta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *